Godt foranderligt nytår!

The only constant is change!

Forandring er en præmis her i livet, og forandringer sker uafladeligt både på jobbet og privat, og er en helt nødvendig del af både det at være menneske og det at drive virksomhed.

Som leder skal man forholde sig til de forandringer, der sker både uden for og inden for virksomheden eller organisationen; og derfor er det ekstra vigtigt, at virksomheden har ledere og en organisation, der kan håndtere forandringer.
I vedhæftede artikel fra amanet.org er oplistet “den klassiske top-10”, som jeg benævner således, fordi det er velkendt og til tider temmelig kedelig retorik, at alt skal listes i en top-et-eller-andet, for at fange vores opmærksomhed. Når jeg alligevel vælger at dele artiklen med dig, så skyldes det artiklens forholdsvis udbyggede forklaring på, hvorfor der er valgt netop disse 10 punkter, som særligt vigtige for den gode leder, og naturligvis ikke mindst, at jeg er meget enig i punkterne, og i at det er nødvendigt at mestre samtlige 10, hvis man vil udmærke sig som leder.

Jeg ser ikke listen som prioriteret, og jeg mener mange af punkterne er dybt afhængige af hinanden; hvad nytter det for eksempel, at man har en vision, eller er en god involerende beslutningstager, hvis man ikke er dygtig til at kommunikere, hvad man gør, og hvorfor man gør det? I al ledelse – og endnu mere i forandringsledelse – gælder det, at kommunikation – åben, ærlig og troværdig kommunikation , er bærende og helt afgørende for succesfulde forandringsprocesser!

Her kommer punkterne i artiklens rækkefølge:

1. Vær resultatorienteret

2. Vær fokuseret på kunden

3. Hav en vision

4. Være strategisk fokuseret

5. Sørg for effektivt at få ting gjort gennem andre

6. Vær god til at håndtere konflikter

7. Stil gode spørgsmål

8. Træf kvalitets-beslutninger

9. Vær til at stole på

10. Vær en fantastisk kommunikatør

http://www.amanet.org/training/articles/Top-Ten-Traits-of-Great-Leaders.aspx

Jeg kunne have lyst til at tilføje i hvert fald to punkter yderligere:

11. Værn om ordentligheden.

Vi skal i alt, hvad vi foretager os, være ordentlige mennesker, behandle hinanden respektfuldt, holde det vi lover og gøre det, vi siger. Gå foran og kæmpe for det, vi tror på. Dette gælder ikke mindst, når vi påtager os at forvalte lederskabet og leve op til den tillid, der er at skulle udøve ledelse. Vi skal gøre os umage, hele tiden, og vi skal være ordentlige mennesker og ordentlige ledere. Der er ingen anden vej at gå foran.

12. Tilføj situationen det, den mangler.

Denne definition på god ledelse har fascineret mig, fra jeg læste den allerførste gang! Det giver så godt mening, at definere god ledelse netop således; vi skal kunne se, hvad der er behov for i situationen og være i stand til at tilføje det, der meningsfuldt flytter os derhen, hvor vi skal være. Jeg tvivler meget på, om denne lederegenskab kan tillæres, men blot bevidstheden om, at dette er meningen med ledelse, må styrke ethvert lederskab. I en tid fuld af forandring, og med øgede krav til bl.a. omstillingsparathed, forandringsledelse og fokussskifte bliver denne egenskab, at kunne tilføre situationen det, den mangler, blot endnu mere relevant og værdifuld, for vi kan ikke længere have tillid til, at i morgen ligner i går.

Og med disse ord ønsker jeg dig et fantastisk, foranderligt nytår!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s